Nopealaina

Osakesijoittaminen

Osakesijoitukset ovat olleet hyvätuottoisin sijoituskohde kautta aikojen. Vaikka osakemarkkinat ovatkin toisinaan kokeneet pörssiromahduksia, osakkeiden hintatasot ovat aina ajan myötä palautuneet ennalleen, ja jopa nousseet uusiin ennätyslukemiin.

Osakkeet ovat osuuksia yhtiön osakepääomasta. Pörssiyhtiöt ovat yhtiöitä jotka ovat listattuna osakepörssiin, ja näiden yhtiöiden osakkeita voidaan ostaa ja myydä julkisesti valvotulla osakkeiden kauppapaikalla. Osakkeenomistaja saa yhtiön tuotosta osinkoja voitollisina vuosina. Osakkeista saadut osingot ovat yleensä huomattavasti suurempia kuin obligaatiosijoituksista saadut korot.

Osakkeiden hintaa nostavat myös sijoittajien usko yhtiön tulevaisuuteen ja suurempien osinkojen mahdollisuus tulevaisuudessa.

Osakesijoittaja

Sijoittaminen osakkeisiin

Sijoittaminen osakkeisiin on mahdollista kolmella eri tavalla.

Osakerahastot ovat helpoin tapa sijoittaa osakkeisiin. Osakerahastossa sijoitetaan osakesalkkuun jota rahastonhoitaja hoitaa ja hallinnoi. Riskit ovat pieniä ja sijoittajan ei tarvitse seurata markkinoiden tapahtumia päivittäin.
(Siirry kohtaan Osakerahastot)

Osakkeisiin voi sijoittaa myös itsenäisesti, mutta se vaatii jonkin verran asiantuntemusta aiheesta. Itsenäinen sijoittaminen sopii hyvin pitkäjänteiselle säästäjälle että lyhempiaikaisellekin sijoittajalle.

Suuremman sijoituspääoman omaavan sijoittajan on mahdollista palkata myös varainhoitaja, joka hallinnoi osakesalkkua. Varainhoitajan hallinnoima osakesalkku mahdollistaa vapaammat kädet sijoittamiseen kuin osakerahastot, eikä sijoittajan myöskään tarvitse seurata osakkeitaan yhtä aktiivisesti kuin itsenäinen sijoittaja.
(Siirry kohtaan Varainhoitajan hallinnoima osakesalkku)

Osakesijoittajat

Osakerahastot

Osakerahastot sopivat parhaiten pitempiaikaiseen sijoittamiseen ja säästämiseen. Rahastoissa ei vaadita sijoittajalta juurikaan omaa tietoa osakkeista, sillä ammattitaitoinen rahastonhoitaja hoitaa osakerahastoa. Osakerahasto on osakesalkku jota rahastonhoitaja hallinnoi. Osakerahastoissa sijoitukset ovat hajautettuja ja riskit ovat pieniä, mutta myöskään suuret tuotot eivät ole mahdollisia lyhyellä aikavälillä.

Osakerahasto on helppo tapa sijoittaa sillä sijoittajan ei tarvitse itse ostaa ja myydä osakkeita, eikä tällöin hänen myöskään tarvitse jatkuvasti olla ajan tasalla eri yhtiöiden osakekursseista. (Lue lisää osakerahastoista)

Varainhoitajan hallinnoima osakesalkku

Mikäli sijoituspääomaa on keskimääräistä enemmän, palkataan usein ammattitaitoinen varainhoitaja. Varainhoitajat ovat yrityksiä tai henkilöitä jotka ovat erikoistuneet asiakkaiden sijoitusten hallinnointiin. Varainhoitajat toimivat yleensä sijoittajien toiveiden mukaan. Varainhoitajalta voi ostaa myös pelkkiä neuvontapalveluita mikäli haluaa itse hoitaa osakesalkkuaan. Halutessaan varainhoitajalle tai varainhoitoyhtiölle voi myös antaa täyden valtakirjan, jolloin varainhoitaja on valtuutettu ostamaan ja myymään arvopapereita neuvottelematta tästä ensin sijoittajan kanssa.

Varainhoitajalla on yleensä vapaammat kädet kuin rahastonhoitajalla, joten sijoittajalla on myös mahdollisuus ottaa suurempia riskejä ja tavoitella suurempia tuottoja.

Muutamia varainhoitopalveluja:

Osuuspankki - Pohjola Varainhoito - Pohjola Varainhoito tarjoaa varakkaammille yksityishenkilöille kattavat varainhoitopalvelut.
Osuuspankki - Henkilökohtainen varainhoitaja Op-Private palvelussa saat käyttöösi henkilökohtaisen varainhoitajan kun sijoitusvarallisuutesi on 100000 euroa tai enemmän
Tapiola Private - Varainhoitopalvelu - Tapiola Privaten varainhoitopalvelut tähtäävät tulojen kasvattamiseen ja riskien pienentämiseen. Tapiolan varainhoitopalvelu on kehitetty asiakkaiden toivomusten mukaan.
Sampo Pankki - Varainhoitopalvelut - Sampo Pankin varainhoitopalvelut tarjoavat räätälöityjä ja kokonaisvaltaisuja varainhoitoratkaisuja.

Sijoittaminen netissä

Valtaosa sijoittamisesta tapahtuu nykyään netin välityksellä. Alkuun pääsee vaikka tutustumalla oman pankin sijoituspalveluihin verkossa.
(Siirry kohtaan Pankit ja osakesijoittaminen)

Osakkeiden osto

Useasti kuvitellaan että osakkeiden osto on vaikea ja monimutkainen prosessi, vaikka asia ei näin kuitenkaan ole. Kaikki tarvittava onnistuu netissä. Alkuun päästäkseen tarvitaan vain osakevälittäjä ja arvo-osuustili. Nämä hoituvat helposti vaikkapa omassa verkkopankissa.

Tämän jälkeen osakkeiden osto tapahtuu tutkimalla pörssilistaa. Kun sopiva sijoituskohde on löytynyt, voit ostaa osakkeita syöttämällä summan johon hintaan olet valmis ostamaan osakkeita.

Suosittelemme tutustumaan pankkisi sijoituspalveluihin.

Osakkeiden verotus

Osakkeiden myynti ja verotus

Osakkeiden myynti verotetaan pääomatulona. Myyntivoitto lasketaan siten että myyntihinnasta vähennetään ostohinta. Jos osakkeiden myynnistä jäädään tappiolle, kyseessä on myyntitappio. Myyntitappio on mahdollista vähentää tulevista myyntivoitoista verotuksessa.

Vuonna 2012 pääomatulojen veroprosentti on 30%. Jos pääomatulot ovat yli 50000, veroja maksetaan voitoista 32%.

Tarkempia tietoja osakkeiden verotuksesta myytäessä löytyy verohallinnon verkkosivuilta:
(Verohallinto - Osakkeiden myynti)

Osingot ja verotus

Osinkotulojen verotus vaihtelee paljon sen mukaan onko se saatu julkisesti noteeratusta osakeyhtiöstä vai listaamattomasta osakeyhtiöstä. Verohallinnon sivuilta löytyy laajasti tietoa osinkojen verotuksesta:
(Verohallinto - Osakkeet ja osingot)
(Verohallinto - Osingot listaamattomasta yhtiöstä)

Osakesijoittaja

Lisää luettavaa aiheesta

Pörssisäätiö - Osakeopas - Perustiedot osakesäästämisestä

Pörssisäätiön osakeopas antaa kattavat perustiedot osakesijoittamisesta kiinnostuneille. Varsinkin vasta-alkajille opas on suositeltavaa luettavaa. Opas antaa ohjeita ja neuvoja sijoittamiseen, sekä kertoo miten myös riskejä välttelevä henkilö voi toimia osakesäästäjänä.

Pankit ja osakesijoittaminen:

Nordea - Osakkeet

Nordea tarjoaa mahdollisuuden ostaa osakkeita sekä Helsingin pörssistä että ulkomailta. Jos olet Nordean asiakas ja sinulla on verkkopalvelutunnukset, pääset aloittamaan sijoittamisen verkkopankissa kirjautumalla sisään.

Tapiola - Arvopaperivälitys

Tapiola tarjoaa sijoituspalveluja netissä. Jos olet jo Tapiolan asiakas, voit kirjautua arvopaperivälityspalveluun verkkopalvelutunnuksilla. Tapiola tarjoaa myös laadukkaita sijoitustutkimuksia ja raportointia.

Liedon Säästöpankki - Sijoittaminen

Liedon säästöpankki tarjoaa neuvoja sijoitustoiminnan aloittamiseen.

Sampo Pankki - Osakesijoittaminen

Sampo Pankki tarjoaa myös mahdollisuuden käydä osakekauppaa verkkopankissa jos olet Sampo Pankin asiakas ja sinulla on pankkitunnukset. Voit myös varata ajan konttoriin jos haluat keskustella lisää sijoittamisesta.

Osuuspankki - Osakkeet, ETF:t ja johdannaiset

Osuuspankki tarjoaa kaiken mitä tarvitaan osakesijoittamiseen. Jos olet jo valmiiksi OP:n asiakas voit avata säilytykysen ja arvo-osuustilin netissä. Osuuspankin sivuilla voi myös tutkia pörssikursseja ja markkinoita vaikka et olisikaan asiakas.

 

etusivulle

Nopealaina logo