Nopealaina

Pikavipit - Lainaa pieneen tarpeeseen

Pikavippi, eli pikalaina on pienimuotoiseen kulutukseen tarkoitettu vakuudeton kulutusluotto. Pikavipit ovat yleensä suuruudeltaan 50 - 500 euroa, mutta voivat olla myös suurempia. Suuremmista ja pitempiaikaisista lainoista käytetään kuitenkin yleensä nimeä kulutusluotto.

Takaisinmaksuaika pikavipeissä on usein kahdesta viikosta kuukauteen. Suuremmissa pikavipeissä maksuaikaa voi olla useita kuukausia.

Pikavippejä myöntävät pieniin lainoihin erikoistuneet rahoitusyhtiöt, joita on arviolta Suomessa noin 100. Pikavipin saaminen edellyttää hakijalta täysi-ikäisyyttä ja lähestulkoon aina moitteettomia luottotietoja.

rahastosijoittaja

Pikavipit hintavertailussa

Pikavippivertailu on helppo tapa löytää edullisin ja itselle sopivin pikavippi. Vippivertailusta selviää myös lainan muut ehdot, kuten muun muassa mahdolliset laina-ajat, lainaan vaadittava ikäraja, onko lainahakemus ilmainen, ja paljon muuta.
Lue lisää: Pikavippivertailu

50 - 100 euron pikavipit ovat yleensä pienimpiä mahdollisia pikavippejä. Tästä syystä niitä myös otetaan useammin harkitsematta. Myös pienimpiä pikavippejä kannattaa vertailla, sillä erot voivat olla huomattaviakin.
Lue lisää: Pikavipit 50 - 100 euroa

200 - 300 euron pikavippien erot alkavat jo olla merkittäviä. Vaikka 200 - 300 euron pikavippien kulut ovat parhaimmillaan yllättävän alhaisia, hakemista kannattaa harkita tarkkaan, sillä vipin maksaminen voi olla ongelmallista varsinkin jos rahatilanne on heikko. Pikavipit on myös mahdollista saada pidemmällä maksuajalla useassa erässä.
Lue lisää: Pikavipit 200 - 300 euroa

1000 euron lainat ovat suurimpia mahdollisia pikavippejä, mutta toisena vaihtoehtona on myös edullisemmat kulutusluotot. 1000 euron pikavipit ja kulutusluotot ovat kuluiltaan melko kilpailukykyisiä, mutta pikavippien suurimmat laina-ajat ovat 6 - 12 kuukautta, kun kulutusluotoissa takaisinmaksuajat saattavat olla useita vuosia.
Lue lisää: Lainaa 1000 euroa

Vippipaikkoja on Suomessa arviolta noin 100 kappaletta, mahdollisesti huomattavasti enemmänkin. Olemme keränneet listalle merkittävimpiä ja luotettavimpia tekijöitä vippirintamalla, mutta koska pikavippipaikkoja syntyy ja kuolee jatkuvasti, on täysin kattavaa listaa mahdoton ylläpitää.
Lue lisää: Vippipaikat

Pikavippejä voi maksaa myös osamaksulla. Osa pikavippipaikoista tarjoaa mahdollisuuden maksaa vipit useassa erässä osamaksulla. Varsinkin kaksi vippipaikkaa erottuu edukseen kun kriteerinä on useassa erässä maksaminen.
Lue lisää: Pikavippi osamaksulla

Pikavippien hakemiselle saattaa olla useita erilaisia syitä. Toisin kuin yleensä kuvitellaan, pikavippejä eivät ota pelkästään nuoret juhlimiseen ja hurvitteluun. Suuri osa pikavipeistä otetaan arkiseen elämiseen.
Lue lisää: Miksi pikavippejä otetaan?

Pikavipeille löytyy myös vaihtoehtoja. Pienempää lainaa tarvittaessa esimerkiksi kavereilta tai sukulaisilta lainaaminen voi olla hyvä vaihtoehto. Pikavippejä suuremmat, pienissä erissä takaisinmaksettavat pitempiaikaiset kulutusluotot saattavat myös olla hyvä vaihtoehto. Suuremmalla lainalla voit hoitaa raha-asiasi kerralla kuntoon.
Lue lisää: Vaihtoehdot pikavipille

lainanhakija

Miksi pikavippejä otetaan?

Usein kuvitellaan että pikavippejä otetaan juhlimiseen tai muuhun turhaan kulutukseen. Vaikka osa pikavipeistä varmasti tähän tarkoitukseen otetaankin, Suomen pikalainayhdistyksen teettämän tutkimuksen mukaan suuri osa lainaajista ottaa pikavipin arkiseen elämiseen ja laskujen maksamiseen.

Taloustutkimuksen mukaan syy pikavippien suureen suosioon on se, että pankit eivät suostu lainaamaan pienempiä lainoja. Pankit ovat yleensä nirsoja lainaamaan rahaa pieneen ja nopeaan tarpeeseen, sillä käsittely- ja hallinnointikulut nousevat suhteettoman suuriksi lainan määrän nähden. Tällöin pikavippi usein nähdään ainoana vaihtoehtona.

Eräs harhaluulo on myös se, että pikavipit ovat pelkästään nuorison "hupia". Tutkimusten mukaan vippejä ottavat kuitenkin myös iäkkäämmät ihmiset ja eläkeläiset, joilla tulot eivät tahdo riittää elämiseen. Pikavippejä otetaan usein kun rahat loppuvat kesken kuukauden ja rahaa tarvitaan elämiseen ja ruokaan, myös laskut pitäisi maksaa ajallaan. Huono talouden suunnittelu saattaa johtaa siihen, että kuun lopulla pikavippiä ei kyetäkään maksamaan pois, jolloin haetaan uusia pikavippejä jotka puolestaan saattavat johtaa velkakierteeseen.

Kuitenkin tutkimusten mukaan velkajärjestelyihin hakeutuneista vain murto-osa on joutunut alunperin velkaongelmiin pikavippien takia. Näiden tietojen valossa pikavipit eivät ole syynä velkaongelmiin, vaan lähinnä oireita.

Vaihtoehdot pikavipille

Lainaa sukulaisilta tai kavereilta

Kun on kyse suhteellisen pienestä rahamäärästä ja tiedät että pystyt varmasti maksamaan lainan takaisin, kannattaa tiedustella suostuvatko kaverit tai sukulaiset lainaamaan rahaa sinulle.

Kaverilta tai sukulaiselta lainattaessa on ehdottoman tärkeää arvioida oma maksukyky, jotta velka ei aiheuta kitkaa ystävyydelle. Älä kuitenkaan missään nimessä lainaa rahaa henkilöltä jolla ei itselläänkään ole raha-asiat moitteettomassa kunnossa. Suurempia summia lainattaessa kannattaa tehdä velkakirja ja sopia mahdollisista viivästyskoroista.

hyvä puoliKorot ja kulut ovat yleensä pieniä, mahdollisesti jopa olemattomat
hyvä puoliTakaisinmaksu mahdollisesti joustavaa
hyvä puoliVoitte itse sopia lainaehdoista
huono puoliJos takaisinmaksussa ilmenee ongelmia, voivat ystävyys/sukulaissuhteet kärsiä
huono puoliLainan pyytäminen voi tuntua alentavalta, jopa nöyryyttävältäKulutusluotto

Kulutusluotoilla tarkoitetaan yleensä 1000 - 10000 euron vakuudettomia lainoja, joissa takaisinmaksuaika vaihtelee kuukaudesta useisiin vuosiin.

Pikavippiä suurempi laina, kulutusluotto, on hyvä vaihtoehto jos haluaa saada taloustilanteen tasapainoon, sillä kulutusluoton takaisinmaksu useissa erissä on huomattavasti helpompi vaihtoehto verrattuna esimerkiksi pikavipin yhteen suureen erään.
Esimerkiksi 1000 euron kulutusluotossa kuukausierä on noin 100 euroa vuoden takaisinmaksuajalla. (Lue lisää: Kulutusluottovertailu)

Rahoitusyhtiöiden lisäksi myös suomalaiset pankit tarjoavat kulutusluottoja. Pankkien tarjoamissa kulutusluotoissa lisäksi korot ja kulut saattavat olla pienempiä. Kulutusluottoa voi yleensä hakea suoraan verkkopankista.

hyvä puoliKorot ja kulut ovat suhteellisesti pienempiä kuin pikavipeissä
hyvä puoliSuuremmalla lainalla voit hoitaa raha-asiasi kerralla kuntoon
hyvä puoliVoit maksaa suuremmankin lainan takaisin pienissä erissä
hyvä puoliKulutusluotot ovat yleensä pikavippejä joustavampia, voit yleensä lykätä maksua tai maksaa erän muutamassa osassa
huono puoliJos takaisinmaksun kanssa ilmenee ongelmia, voi suurempi laina aiheuttaa suurempia ongelmia
huono puoliKulutusluottoa ei välttämättä saa yhtä helpolla kuin pikavippiä

etusivulle

Nopealaina logo